• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
  • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2016-12-26 by

Szilveszteri vacsora

Nosztalgikus menüt ajánlunk Nektek Szilveszter estéjére: húsleves csészében, frissen sült sajtos lángossal, sertéskaraj zöldmetélttel, petrezselymes sárgarépával, karfiollal, savanyúsággal, gesztenyepürén tálalt narancsfagylalt.

85162

Sajtos lángos

“Burgonyás, köménymagos kenyértésztát készítek, téglányalakú vékony lapokra nyujtom és vágom. 8 cm széles és 20 cm hosszú legyen. Az egyik felére vékonyan szeletelt ementháli sajtot rakok, megsózom, kissé paprikázom. A tészta másik felét ráhajtom, széleit megnyomkodom, forró zsírban kisütöm.”

Disznókaraj

“A gerinchúst sűrűn bevagdosom, megmosom, sózom, lábosba rakom, tetejét meghintem köménymaggal, esetleg egy gerezd fokhagymával bedörzsölöm. Egy kisbögre vizet öntök alája, és a tűzhelyen párolom, közben kis melegvízzel öntözöm, amíg meg nem puhul. Aztán a sütőbe teszem, hogy szép pirosra süljön. Szebben tálalható, kivált hidegen, ha leválasztottam a csontjáról és úgy sütöm meg. A megmaradt gerincrészt elvagdosom és becsinált levesnek használom.”

Narancsfagylalt

“4 tojás sárgájához hozzáadok 1/4 kg vaníliás cukrot, 2 narancs levét, 1 kanál rumot, 2 narancs hajszálvékonyra vágott elaprózott héját, 4 kanál tejet. Gőzön sűrűre főzöm. Ha kihűlt, hozzákeverek 1/2 liter tejszínt és fagyasztódobozba teszem.”

 

Forrás: dr. Heves Sándorné: Az ideális háztartás (Budapest, 1934)
Fotó forrás: fortepan.hu/Császy Alice

Filed Under: Cikkek, Receptek Tagged With: lángos, narancsfagylalt, sült, szilveszter

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Miért tesznek minden hústermékbe valamilyen cukrot?…
  • Vajon ugyanakkora az értékes tápanyag-, vitamintartalma?…
  • A tél csemegéje a naspolya
  • Sűrítés, rántás, habarás
  • Milyen feltételek kellenek a kimérős áruhoz?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad