• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2016-12-06 by

Tiszta pont a konyhában

Szinte fel sem tűnik, de a kukához naponta legalább tíz alkalommal hozzáérünk, főzéskor pedig még gyakrabban. Fordítsunk figyelmet a tisztán tartására!

A konyhában mindig legyen tisztaság, a konyhai pulttól kezdve a mosogatón, edényeken és eszközökön át egészen a szemetesig. A konyhai szemetesbe érdemes mindig csak a konyhában keletkezett hulladékot bedobni, míg a használt pelenkát, a háztartási tisztítószerek flakonjait, a női higiéniai hulladékokat gyűjtsük külön szemetesben a fürdőszobában. A szemetesnek legyen fedele – billenő vagy felnyitható – és mindig tartsuk zárva, annak érdekében, hogy ne csalogassa oda a rovarokat, ne szennyeződjön a környezet (gyerekek, öltözetünk, konyharuha) és ne jöjjenek ki a szagok. Azt azonban sose várjuk meg, míg érződik a benne felhalmozódott hulladék szaga! Tanácsos naponta kivinni a szemetet – főleg olyankor, ha főztünk és szerves hulladék is keletkezett. Ne hagyjuk elszaporodni a baktériumokat!

kitchen-trash-cans-l-3704c8a15cdacbdaOlyan szemetest válasszunk, amelyet nem kézzel kell kinyitni, pl. pedálos kuka, így főzés közben tiszta marad a kezünk. Amennyiben kézzel nyitható, akkor minden nyitás után mossunk alaposan kezet és csak utána térjünk vissza a főzéshez.

Legalább hetente tisztítsuk le a szemetes felületét! Ha valami belefolyt, rögtön mossuk ki és alaposan szárítsuk meg, mielőtt újra használatba vesszük, különben bepenészedik. Használjunk a szemetesedény méretének (űrtartalmának) megfelelő nagyságú hulladékgyűjtő zsákot, ne kisebbet! Így elkerülhetjük az edény belsejének szennyeződését.

A konyhai szemetesen kívül legyünk figyelemmel a kültéri nagy hulladékgyűjtőnkre is! Kívül legyen mindig tiszta! Vegyük hozzá a fáradságot és a sarat, port rendszeresen távolítsuk el a külsejéről. Mindig becsomagolva tegyük bele a szemetet, azt is, ami nem a konyhából származik, így nem szennyeződik és ritkábban kell kimosni (és nem utolsósorban, a szél sem fújja szét a szemetet). A kukánál is kövessük azt a szabályt, hogy amint szennyeződött, rögtön mossuk ki és hagyjuk megszáradni. A kuka használata, utcáról történt ki- és behozatala után mindig alaposan mossunk kezet.

Tipp

A háztartási hulladék mennyiségét tudatos vásárlóként mi is csökkenthetjük. Kerüljük az élelmiszer-pazarlást! Kis odafigyeléssel nem kell kidobni az élelmiszert vagy készételt, ha eleve kis mennyiségeket vásárolunk. Használjunk fel mindent, vagy fagyasszuk le a maradékot! Rendszeresen ellenőrizzük a hűtő és a kamra tartalmát, és még a fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő előtt fogyasszuk el az élelmiszereket!

Fotó: valiet.org

Filed Under: Állandó, Cikkek Tagged With: élelmiszerbiztonság, kuka, tisztaság

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Milyen a „márkázott” vaj?…
  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad