• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2016-09-22 by

Ugye Ti sem tapogatjátok meg puszta kézzel a péksüteményeket?

Tudtátok-e, hogy az emberi tenyéren, közel 150 különböző baktérium fajt lehet azonosítani, ráadásul nincs két ember, akik tenyerén ugyanaz a 150 lenne megtalálható? Összesen 4700 különböző, az emberi tenyéren fellelhető baktériumról van szó, különböző, mindenkinél egyedi variációban. És ez a 150 faj, akkor is ott van, ha rendszeresen kezet mostok! Most ismét felteszem a kérdést, ugye Ti sem tapogatjátok meg puszta kézzel a péksüteményeket?

20140505-_DSC0484_Breaking_Bread_klEgyre több bolt, élelmiszerüzlet rendszeresít a péksütemények kiválasztásához szedőcsipeszt, de ahol nincs ilyen alkalmatosság, sima nejlon zacskó ott is van, de ha mégsem, legalább egy darab papír biztosan fellelhető! Szóval, senki ne nyúlkáljon puszta kézzel a kenyérhez, ellenőrizendő frissességét, hiszen ezzel máris baktériumtenyészetet telepít a ropogós, piros héjára! Gondoljunk bele, mi van, ha minden kenyeret, csak átlag 2-3 ember megtapogat? Mi pedig, minderről mit sem sejtve haza megyünk, majd jóízűen befalatozunk belőle?

Ráadásul a boltban vásárolt kenyér, mint késztermék sokszor semmilyen hőkezelésen nem esik már át, hanem egyenesen a szánkba, majd a gyomrunkba kerül. Ha csak nem lesz belől meleg szendvics, bundás kenyér, pirítós, vagy valami komplexebb étel, semmilyen hatás nem éri, ami ezt a töméntelen baktériumot és vírust megfékezné, elpusztítaná.

De az igazán kemény tény csak most következik: tudtátok-e, hogy ez a közel, fejenként 150 féle baktérium, elfogyasztásuk estén, alapból még csak nem is okoznak bajt, ha csak nincs valami egyéni érzékenység. Az igazi gond akkor kezdődik, ha olyasvalaki tapogatja végig a péksüteményt puszta kézzel, aki valamilyen kórokozó baktériumot, vagy vírust visz fel rá! Tegye fel a kezét, aki képes ránézésre eldönteni, hogy a másik vásárló kezén van-e bármilyen bélbaktérium? Tudtátok, hogy a vizsgálatok szerint minden 4-5. ember rosszul, vagy egyáltalán nem mos kezet, miután a toalettet használta? És az ő kezükön már bizony ott vannak a fertőzni is képes baktériumok, vírusok…

És most már nem teszem fel többet a kérdést, hanem nyomatékosan kérek mindenkit: NE TAPOGASSÁTOK PUSZTA KÉZZEL A PÉKSÜTEMÉNYEKET!

Kapcsolódó cikkek:

Kerülj képbe – a boltban

Fotó forrása: megapixl.com

Filed Under: Állandó, Cikkek Tagged With: élelmiszerbiztonság, higiénia, péksütemény, tisztaság

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Milyen a „márkázott” vaj?…
  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad