• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2014-12-01 by

Mindenféle jó csipkebogyóból

Ilyenkor szinte csak csipkebogyót lehet találni hazánkban, megmutatjuk mi mindent lehet készíteni ebből a piros gyümölcsből, amit kár lenne kizárólag dekorációnak használni.

Egyszerű, egészséges, karakteres: csipkebogyó likőr

post_104537_20121029002911-200x300

 Hozzávalók

  • 1 kg csipkebogyó
  • 1,5  l szagtalan pálinka (pl. alma)
  • 15-30 dkg cukor
  • 1-2 dl víz
  • 1 kis rúd fahéj
  • 1 (bio) narancs héja

Elkészítése:

A bogyókat alaposan mossuk meg, nyomkodjuk össze, majd 5 literes üvegbe téve töltsük fel a pálinkával és adjuk hozzá a fahéjat, bio narancshéjat. Két héten keresztül hagyjuk állni, naponta rázzuk fel. Ezután egy durva szűrőn a darabos részét szűrjük le, majd kávé filteren vagy gézen át szűrjük ki belőle a finom szálakat. A cukorból kevés vízzel főzzünk szirupot és kihűtve töltsük az italhoz. Az italt kóstolgatva állítjuk be az ízlésünknek megfelelő édességet. A likőrt legalább egy hónapig érleljük a fogyasztás előtt. (Kép forrása: tuzrolpattant.postr.hu)

 

Pepecselős, de finom: csipkebogyó (hecsedli) lekvár

4060851626_0af8860375_z-219x300

Hozzávalók

  • 2 kg csipkebogyó
  • 1 kg cukor

Elkészítése:

A csipkebogyókat alaposan megmossuk, majd késsel mindkét végüket levágjuk. A megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűznél főzzük. A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn át egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk. A hagyományos csipkebogyólekvárt kétszer főzzük és kétszer passzírozzuk, így először a pépet forraljuk újra, nagyon figyelve, hogy oda ne égjen. Majd passzírozzuk át ismét. Az így keletkezett pépet mérjük le, majd adjuk hozzá a cukrot: 1 kg pépre 50-60 dkg cukrot számoljunk. Még 20 percig főzzük és az elkészült lekvárt azonnal üvegekbe töltjük és lezárjuk (celofánnal, vagy csavaros tetővel, legkönnyebb dolgunk a csatos üvegekkel van). Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. (Kép forrása: flickr.com)

Tipp: alaposan mossuk el vagy főzzük ki az üvegek, a mai világban nagy könnyebbséget jelent a  mosogatógép. Töltsük meg a gépet kizárólag a betevéshez szükséges üvegekkel és magas hőmérsékletű programot futtassunk le.

 

Immunerősítő ital: csipkebogyó tea

Two_cups_of_tea_with_spoon-300x222

Hozzávalók

  • 1 marék friss csipkebogyó vagy
  • 2 evőkanál szárított csipkebogyó
  • víz

Elkészítése:

Vágjuk le mindkét végét a bogyóknak, majd vágjuk félbe mindet. Tegyük egy lábosba, öntsünk rá vizet és melegítsük föl, de véletlenül se forraljuk, mert nem tartja meg értékes C-vitamin tartalmát. Fogyaszthatjuk azonnal ízlés szerint ízesítve, vagy hagyhatjuk állni (legfeljebb 12 órán át) a keveréket és fogyasztás előtt meleg vízzel felöntjük. Szárított termés esetében 3-4 óráig érdemes áztatni, majd meleg vízzel felönteni.

Élelmiszer-biztonsági tippek:

  • Ne szedjünk csipkebogyót forgalmas és poros utak mentén!
  • Legfeljebb 1-2 napig tároljuk hűtőben a szedés után!
  • Alaposan mossuk meg és cseppegtessük le a szemeket mielőtt felhasználjuk!
  • A termésből a magot és a szőröket akár kézzel is ki lehet kaparni, de húzzunk kesztyűt hozzá, mert a szőrök a bőrön irritációt okozhatnak!
  • Nem kell sütőben szárítani, jól szellőző helyiségben megszárad magától.

Filed Under: Receptek Tagged With: csipkebogyó, lekvár, likőr

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Újdonságok a Nébih Oktatási Programjában
  • Sajátomon kell bevizsgáltatni?…
  • Fekete, fehér, tarka…
  • Piros tojást, hímes tojást biztonságosan
  • Miért nem fagyaszthatjuk sokáig?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad