• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2014-08-22 by

Mire jó egy muffinsütő?

Ha már megunta a család a megunhatatlan muffint és annak kimeríthetetlen variációit, akkor van egy-két tippünk, mire is használhatnánk még a muffinsütőt.

Fagyasztás3c120d9d2d81aba8a1e11b5fb505bcd8

Nyár lévén, jöhet a sorbet, a házi fagyi, a jeges krémek! Végy egy pohár natúr joghurtot, dobálj bele megmosott, lecsepegtetett, apróra kockázott idénygyümölcsöket és öntsd bele ¾-éig a muffinsütő egyik kis mélyedésébe (formájába). Ezt lehet különböző gyümölcsökkel variálni, így mikor megkérdezzük a vendégeket, hogy milyen házi fagyit hozhatok, lesz ám miből válogatni! Helyezd a feltöltött formákat jégszekrénybe, majd ha megfagytak, egy helyes kis tányérra borítsd ki, és fahéjjal meghintve, mentával vagy citromfűvel díszítve tálalhatod is!

Készíthetsz ilyen jégkrém-féléket 100% gyümölcslevekből, de bátran kísérletezz turmixok, smoothie-k fagyasztásával is.

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • A gyümölcsöket alaposan mossuk meg és csepegtessük le.
  • A muffinsütő legyen tiszta, minden használat után mossuk el meleg vízzel és mosogatószerrel.

Limonádéhozlimomuffin

Alaposan megmosott biocitrom-karikát/karikákat helyezz bele a muffinsütő formájába és engedj rá hideg vizet. Helyezd a mélyhűtőbe, majd, ha megfagyott, mint egy óriási, ízesített jégkockát használhatod a kancsóban, felszolgált italok hűtésére.

Tippek:

  • Lehetőség szerint biocitromot használjunk.

Rántotta

Ami kell hozzá: 7 tojás és 2 evőkanál tej, egy kis sóval és borssal, továbbá a muffinforma, melyet kikenünk vajjal.
Belerakod kedvenceidet, amit otthon találsz, pl. zöldborsó, kecskesajt, pirított gomba, szalonna, reszelt sajt, paradicsom és paprika, majd a tojásos keveréket ráöntjük.
15-20 percig süssük a sütőben 180 °C-on, ropogósra, és máris kész a különleges muffinos rántotta.

muffin

Élelmiszerbiztonsági tippek:

  • Ellenőrzött helyről szerezzük be a hozzávalókat!
  • Ha tojással dolgozik, ne csak munkakezdés előtt mosson kezet, hanem közben is többször, alaposan!
  • Mosogassa el a tojással érintkező eszközöket, edényeket, mielőtt más ételféleséggel kezdene el foglalkozni.
  • A tiszta tojást nem kell felhasználás előtt megmosni. Mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára.
  • Ha szennyezett a tojás próbálja meg szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges, csak közvetlenül felhasználás előtt mossa, és alaposan öblítse le.
  • A héjas tojást száraz, hűvös helyen (70-80% páratartalom, 2-18°C), vagy hűtőszekrényben tárolja. A nyers héjas tojás tárolás során ne érintkezzen más élelmiszerrel, mert héján baktériumok lehetnek.
  • Tojásfőzéshez mindig friss tojást használjon. Tojások frissessége közvetlenül felhasználásuk előtt vízbemerítéssel ellenőrizhető. A friss tojás lesüllyed, az állott tojás lebeg a víz felszínén. Ezeket csak egyenként, külön csészébe feltörve és érzékszervileg ellenőrizve használja fel. Ha a fehérje zavaros, a sárgája elfolyósodott, vagy színe, szaga nem a szokásos, ne használja fel.
  • Nyers tojást tartalmazó ételt, mint pl. olyan sütemény, melynek krémjébe nyers tojás kell, ne készítsen, mert a tojással szalmonella kerülhet bele. Kisgyermeknek semmiképp se adja.
  • A tojásos ételeket alaposan süsse-főzze át, hogy belsejük is forró legyen (+75 oC felett). A rántottát is addig süsse, míg meg nem szilárdul. Az alapos sütés főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
  • Tojásos ételmaradékot lehetőleg ne tároljon. Ha ez elkerülhetetlen, a megmaradt ételt mihamarabb hűtse le és tegye hűtőbe, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
  • A maradék ételt is át kell forrósítani felhasználás előtt, nem elég csak meglangyosítani. Az ételmaradékban ugyanis a baktériumok már felszaporodhattak.

Tálalás

A muffinsütő tökéletes szervírozó eszköz is. Ha egy könnyű nyári vacsorához mártogatósokat, szószokat szolgálsz fel, miért is ne tedd ezt a muffinsütőben tálalva?

Élelmiszerbiztonsági tipp:

  • Mindig legyen tiszta a tálaló edény és a szervírozó eszközök.

Cserép

Ha sütőforma „megöregedett”, és úgy gondolod, hogy sütésre már nem lesz alkalmas, akkor használd virágcserépként. Mini kaktuszokat vagy mini fűszernövényeket is ültethetsz bele. Szép éke a konyhának, persze kell hozzá egy szélesebb ablakpárkány is, tudom  🙂

Foto: Pinterest

 

Filed Under: Cikkek, Receptek Tagged With: élelmiszerbiztonság, muffin, muffinsütő, praktikák

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Milyen a „márkázott” vaj?…
  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad