• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2013-12-30 by

Egy jól bevált kocsonyarecept, 10 adaghoz

HOZZÁVALÓK:

  • 3 alaposan megtisztított sertésköröm,
  • 1/2 sertésfej,
  • 1 nyers csülök,
  • 1 hagyományos pácolású és füstölésű füstölt csülök,
  • 1 tekercs bőr, amelyet spárgával kötözünk össze,
  • 2 evőkanál egész bors,
  • 1/2 evőkanál egész kömény,
  • néhány babérlevél,
  • 2 fej vöröshagyma,
  • 3 jó nagy fej fokhagyma (2 fej a főzővízbe, 1 a végére),
  • 3 db szárított csípős paprika,
  • 1 evőkanál só.

ELKÉSZÍTÉSE:

Az összes hozzávalót egy nagyjából 6 literes lábasba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Kevergetni nem szokás. Lassú tűzön, gyöngyözve körülbelül 4-5 órán keresztül főzzük, amíg a köröm szétesik, a csülökhús a csontról leválik. Egy éjszakára hidegre tesszük. Másnap a zsírt a tetejéről eltávolítjuk és kissé felmelegítjük, a levét leszűrjük, megkóstoljuk, és ha szükséges, utánasózzuk. A főtt húsokat a csontokról eltávolítjuk, a szebb húsrészeket egyenletesen elosztva tálakba helyezzük, közben a leszűrt levet lassan felforraljuk. A megmaradt, megtisztított fokhagymát összetörve szűrőbe helyezzük, és ezen keresztül a forró levet óvatosan a húsokra szűrjük.

A megtöltött tálakat hidegre helyezzük, ahol a kocsonya megdermed. Fogyasztásig a tálakat folpack fóliával lefedve védjük a szennyeződéstől és kiszáradástól. Tálalható kifordítva,  de eredeti állapotában is. Kifordításhoz a tálat egy pillanatra forró vízbe kell meríteni. Az így elkészített kocsonya 0–5 ºC-os környezeti hőmérsékleten tárolva 3 napig biztonsággal fogyasztható. Tálalható citromlével, mustárral és finom, frissen reszelt tormával.

Élelmiszer-biztonsági jó tanács
A KOCSONYALÉ KÜLÖNÖSEN JÓ TÁPTALAJ A SZENNYEZŐDÉSSEL BELEKERÜLT BAKTÉRIUMOKNAK, EZÉRT A TÁLAK ELKÉSZÍTÉSÉNÉL, SZŰRÉSNÉL KÜLÖNÖSEN FIGYELJÜNK A KÉZ ÉS AZ ESZKÖZÖK, MUNKAFELÜLETEK TISZTASÁGÁRA, AZ ELKÉSZÜLT TÁLAK MIELŐBBI HIDEGRE HELYEZÉSÉRE. A FELOLVADT KOCSONYA MÁR NEM FOGYASZTHATÓ.

Filed Under: Receptek Tagged With: élelmiszerbiztonság, kocsonya, kocsonyakészítés, recept

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Milyen a „márkázott” vaj?…
  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad