• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2013-12-23 by

Illatos és pezseg: mi az?

Mielőtt rávágnánk, hogy „pezsgő”, ismerkedjünk meg néhány alapfogalommal, hogy az ajándékba vásárolt vagy az újévi koccintáshoz választott ital bizonyosan ne okozzon csalódást!

HÁROMFÉLE PEZSGŐFAJTA LÉTEZIK, a(z egyszerű) pezsgő, a minőségi pezsgő és az illatos minőségi pezsgő. A „sima” pezsgő olyan termék, amelyet első vagy második alkoholos erjesztéssel nyernek friss szőlőből, szőlő must ból vagy borból. Pezsgő esetében a tárolóedény kinyitásakor csak az erjedésből származó szén-dioxid szabadul fel. Az oldott szén-dioxidot hívjuk konyhanyelven szénsavnak. Az egyszerű pezsgő esetében az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma nem lehet kisebb, mint 8,5 térfogatszázalék. (Ezt a palack címkéjén a v/v% mértékegység jelöli. Azt mutatja, hogy 100 cm3 oldatban hány cm3 oldott anyag van feloldva.)

A minőségi pezsgő abban különbözik az előbbitől, hogy ugyanolyan tárolási körülmények között 3,5 barnál nagyobb túlnyomás uralkodik a tárolóedényben,és az előállítására szánt küvék összes alkoholtartalma legalább 9 térfogatszázalék. A harmadik fajtát, az illatos minőségi pezsgőt kizárólag a küvé összeállításakor különleges borszőlőfajtákból nyert szőlőmustból vagy erjedésben lévő szőlőmustból állítják elő. Ennek tényleges alkoholtartalma legalább 6 térfogatszázalék.

Pezsgővásárláskor olvassuk el a címkén feltüntetett jelöléseket! A pezsgőhöz nagyon hasonló palackozásban kaphatunk szén-dioxid hozzáadásával készülő habzóborokat, illetve gyöngyöző borokat is. Ha a pezsgők közül szeretnénk választani, ismerkedjünk meg dióhéjban elkészítésük technológiájával. A technológia nagyban meghatározza a termék árát.

PEZSGŐKÉSZÍTÉSI TECHNOLÓGIÁK

Méthode Charmat: tartályban erjesztett pezsgő. Az erjesztés nagy űrtartalmú, nyomásálló tartályokban történik. Az erjesztés és a 6 hónapos vagy ennél tovább tartó seprőn tartás után, az italt szűréssel seprőtelenítik (az üledéket hívjuk seprőnek), és beállítják a végleges cukortartalmat, végül palackozzák. A zárás ezeknél a pezsgőknél általában mű anyag dugóval történik.

Méthode Tradition nelle: a pezsgő ugyanabban a palackban erjed és érlelődik, mint amelyben később forgalmazzák. Az alapbor, tirázslikőr és pezsgő erjesztő élesztő keverékével megtöltött és lezárt palackokat 12-14 °C körüli állandó hőmérsék letű pincékben, fekvő helyzetben 3-4 hónapig erjesztik és mimimálisan 3, de esetenként ennél több évig érlelik. Majd a palackban lévő seprőt a pezsgő mesterek rázóállványon, szakavatott mozdulatokkal a dugóra rázzák, a palack nyakrészét –25 °C-os sóoldatba merítik. Az így keletkezett jégdugót a belefagyott seprővel együtt kilövetik. Ezután a pezsgő végleges cukortartalmát állítják be, a palackot parafa dugóval és drótkosárral lezárják, címkézik, csomagolják.

Méthode Transvasée: palackban erjesztett és érlelt pezsgő. Az ital 1,5 literes, úgynevezett „magnum” palackokban erjed és érlelődik. A seprőn tartás ideje legalább 9 hónap. Az érlelést követően a palackok tartalmát zárt
rendszerű, hűthető, nyomásálló tartályba ürítik, és a cukortartalom végleges beállítása után a seprőt szűréssel eltávolítják.

Filed Under: Cikkek Tagged With: minőség, pezsgő, pezsgőkészítés, vásárlás

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Mennyire károsak az egészségre?…
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad