• Nyitóoldal
  • Aktuális
    • Cikkek
    • HÍrek
    • Podcast
    • Receptek
    • Nébih novella
  • Kvíz
  • Konyhasziget
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • Különszám
  • Szakértő válaszol
    • Konkrét
    • Olvasói kérdésre válaszolunk!
    • Grafikák
    • Konyhai útmutató
    • Gyereksarok

Ételt csak OKOSAN

Élelmiszerbiztonságról mindenkinek

2013-02-13 by

Vegyem vagy ne (v)egyem?

vegyennevegyem2-300x239

Rohanó világunkban egyre többen étkeznek útközben, vásárolnak gyorsbüfékben, vagy a szép idő beköszöntének és számos szabadtéri rendezvénynek köszönhetően úton-útfélen megjelenő utcai árusoktól. Az egységeket és az utcai árusokat a hatóságok is ellenőrzik, azonban az igazi visszajelzést a fogyasztótól kapják, aki a pénztárcájával szavaz arról, életben maradjon-e a vállalkozás. A vásárló nem lát be a színfalak mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt.

Legyünk igényesek! Nem mindegy, hogy kitől vásárolunk! Milyen az ideális fagylaltárus, lángosos vagy éppenséggel gyrosos? Lássuk!

Általános jelzések

  • Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog.
  • Minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok.
  • Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
  • A kiszolgáló világos, egyszínű munkaruhát vagy formaruhát visel.
  • Haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
  • Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme.
  • Nem nyúl kézzel az ételhez.
  • Nem dohányzik.
  • Van kézmosási lehetősége, és használja is.
  • Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
  • A kiszolgált meleg-étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
  • A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
  • Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
  • A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
  • Számlát, iII. blokkot kérés nélkül ad.

Az ideális fagylaltárus…

  • Fagylaltpultja a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló rész felől védi a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől (pl. elhúzható vagy felnyitható plexilappal).
  • A fagylaltpultot nem éri közvetlen napfény.
  • Az esetleg megolvadt fagylaltot nem fagyasztja le újra, a frissen készült fagylaltot nem tölti rá a régire.
  • A tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van.
  • A fagylalt nem kőkemény, de nem is folyik.
  • A tégelyek cseréjekor a fagyasztóból kivett fagylaltot azonnal beteszi a hűtőpultba, nem tárolja szobahőmérsékleten.
  • Az adagolókanalat nem mártja piszkos vízbe, nem törli ruhába. Ha kanálöblítés szükséges, a fagylaltpultban van kanálmosó, ebben a víz mindig tiszta.
  • A tölcsért szalvétával fogja meg és nyújtja át nekünk, vásárlóknak.

Az ideális lángossütő…

  • Környékén nem érezni átható, égett olajszagot. Az erős, kellemetlen olajszag azt jelzi, hogy a sütéshez használt olaj rendszeres cseréje elmarad. Az elhasználódott olaj az egészségre káros anyagokat tartalmaz.
  • A lángost frissen készíti, így az kiadáskor még forró. A nyúlós, langyos lángos arra utal, hogy az már jó ideje kisült
  • A kiadásra váró lángost, illetve a feltéteket védi a szennyeződéstől, rovaroktól.
  • Mindig csak kis mennyiségű lángos-feltétet (tejföl, reszelt sajt, stb. ) tart a pultban, a többit hűtőszekrényben tárolja. Így elkerüli, hogy azok szobahőmérsékleten felmelegedjenek, szennyeződjenek.
  • A feltéteket, szóratokat, önteteket tartó edények tiszták.
  • Ezekhez kizárólag a kiszolgáló személy nyúlhat, a vásárlók nem.

Az ideális gyrosos tisztában van azzal, hogy…

  • A nyers gyros-nyárson veszélyes baktériumok lehetnek, ezért gyakran mos kezet.
  • A gyros-nyársat forgatni kell, hogy minden oldala egyenletesen átsüljön, egyik oldala se égjen oda, illetve ne maradjon nyers. Az alapos sütés a baktériumokat elpusztítja.
  • A nem eléggé átsült hús veszélyes, ilyet még kérésre sem szolgál ki.
  • A húst csak a rendeléskor szeleteli le, így elkerüli azt, hogy a tálcára lehulló hús a nyársból kicsepegő, esetlegesen még nyers húslével szennyeződhessen.
  • Nap végén a megmaradt gyros húst meg kell semmisítenie, másnap nem használhatja fel. Kezdjünk gyanakodni, ha üzletnyitáskor megkezdett nyársról származó hússal akarnak kiszolgálni.
  • A gyros húshoz kínált köretet (pl. rizst) megfelelő hőmérsékletre beállított melegen tartó pultban, forrón kell tárolni, a salátákat, önteteket pedig hidegen.
  • A kért ételt kérésre át kell forrósítani.

Bármilyen ételt, italt is vesz, illetve fogyaszt az utcán, sose feledje!

vegyemnevegyem3-200x300

  • Csak megbízható helyen vásároljon!
  • Legyen igényes, ne vásároljon ételt elhanyagolt higiénéjű, rendetlen helyen!
  • Az ételt csak tiszta kézzel, vagy tiszta szalvétával fogja meg! A kézen baktériumok, vírusok lehetnek.
  • Étkezés előtt mosson kezet!Ha kézmosásra nincs lehetősége, használjon fertőtlenítő kéztörlő kendőt!
  • Csak forrón tálalt meleg-ételt, hűtőben tárolt hideg-ételt fogadjon el!
  • Utcán árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcsből facsart levet nem ajánlatos venni.
  • A tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata.
  • A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes.
  • Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!
  • A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos.

 

Forrás: NÉBIH

Filed Under: Cikkek Tagged With: élelmiszerbiztonság, fagylalt, gyorsbüfé, gyros, lángos, utcai ételvásárlás, utcaiárus

Nébihmondja

Facebook

Legutóbbi bejegyzések

  • Milyen a „márkázott” vaj?…
  • Frissen fogyasztandó!
  • Folytatódik a Maradék nélkül
  • Miben más mint a többi?…
  • Biztonság a konyhában
  • Rólunk
  • Kapcsolat
  • Impresszum
  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Hírlevél feliratkozás

Copyright © 2016 Ételt csak okosan! - Minden jog fenntartva!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra.Elfogad